Επιλογή Σελίδας

ΠΑΤΑΡΑ, ΛΥΚΙΑΣ - Μαρμάρινο βωμό με σκαλιστή μορφή που απεικονίζει ένα κουλουριασμένο φίδι έφεραν στο φως αρχαιολόγοι στα αρχαία Πάταρα της Λυκίας, κοντά στην Αττάλεια, το οποίο όπως φαίνεται φέρει αρχαιοελληνική γραφή.

Τα Πάταρα ήταν αρχαιότατη πόλη και λιμένας της Λυκίας, χτισμένη μεταξύ των εκβολών του ποταμού Ξάνθου και του όρμου Αντιφέλλου. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ιδρύθηκε από τον Ικάδιο. Ο Στράβων αναφέρει ότι πήρε το όνομά της από τον Πάταρο, γιο του Απόλλωνα και της Λυκίας, κόρης του Ξάθου. Κατά τον Εκαταίο εποικίστηκε από Κρήτες Δωριείς. Στην πόλη λατρευόταν ο Απόλλων ο Παταρεύς, και υπήρχε σπουδαίο μαντείο, ισάξιο αυτού των Δελφών.

 

Βωμός από τα Πάταρα της Λυκίας.

 

Ο βωμός, που πιστεύεται ότι έχει ηλικία πάνω από 2.000 χρόνια, βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν σε μια περιοχή κοντά στα ρωμαϊκά λουτρά και τα τείχη. Είναι διακοσμημένο με ανάγλυφο φιδιού που φαίνεται να τυλίγεται γύρω από την πέτρα.

Στα τουρκικά ΜΜΕ η είδηση παρουσιάστηκε χωρίς να αναφέρεται πουθενά η αρχαιοελληνική γραφή, ή οτιδήποτε που να έχει να κάνει με την Αρχαία Ελλάδα.

Ο Μουσταφά Κοτσάκ, ακαδημαϊκός στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Αττάλειας και αντιπρόεδρος της ανασκαφικής ομάδας στα Πάταρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ανακάλυψη είναι η πρώτη του είδους της στον εν λόγω αρχαίο χώρο.

«Βρήκαμε έναν βωμό με σχέδιο φιδιού, για πρώτη φορά στα Πάταρα. Παρόμοιες ανακαλύψεις έγιναν σε ορισμένες αρχαίες πόλεις, αλλά είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια ανακάλυψη έχει γίνει στα Πάταρα. Αυτός ο βωμός απεικονίζει τις σχέσεις των ανθρώπων στα Πάταρα με τον έξω κόσμο», είπε ο Κοτσάκ.

Ο Τούρκος αρχαιολόγος δήλωσε (και κατ' επέκταση τα τουρκικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν), ότι οι κάτοικοι της περιοχής ήταν πολυθεϊστές στην Αρχαιότητα και έκαναν προσφορές στο βωμό σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους θεούς του Κάτω Κόσμου, χωρίς καμία αναφορά σε ποιον θεό του Κάτω Κόσμου μπορεί να γίνονταν οι προσφορές, ή ποια γλώσσα πιθανώς να μιλούσαν οι κάτοικοι της περιοχής εκείνη την εποχή.

Τα Πάταρα ήταν μία από τις έξι μεγαλύτερες πόλεις της Λυκίας, οι οποίες εξέλεγαν αντιπροσώπους, μαζί με άλλες 17, για το Συνέδριο της Διοικήσεως του ομοσπονδιακού Λυκιακού διοικητικού συστήματος, του οποίου ο ανώτατος άρχων ήταν ο Λυκιάρχης. Την πόλη, και ολόκληρη την περιοχή της Λυκίας, είχαν καταλάβει οι Πέρσες, από τους οποίους και περιήλθε στον Μέγα Αλέξανδρο που διόρισε διοικητή τον σπουδαίο ναύαρχό του Νέαρχο.

Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου τα Πάταρα περιήλθαν στον Αντίγονο και τον γιο του Δημήτριο, στη συνέχεια στους Πτολεμαίους – εκ των οποίων ο Πτολεμαίος Β΄ ο Φιλάδελφος την ονόμασε Αρσινόη, προς τιμή της συζύγου του. Το 196 π.Χ. την κατέλαβε ο Φίλιππος Ε΄ της Μακεδονίας και επί Πομπηίου περιήλθε ουσιαστικά μαζί με όλη τη περιοχή στους Ρωμαίους, που όμως διατήρησαν την αυτοδιοίκησή τους μέχρι το 43 μ.Χ. Το 155 η πόλη, που βρισκόταν τότε στη μεγαλύτερη ακμή της, υπέστη μεγάλη καταστροφή από σεισμό.

Πηγή: Πέτρος Κράνιας, capital.gr | pontosnews.gr 

Βωμός από τα Πάταρα της Λυκίας.